Elhagyatott helyek

2024. június 12. 11:59 - Urbex Mánia

A Bergmann-vendéglő

Elhagyatva a Dunakanyarban

picsart_10-30-04_45_28.jpg

Egy elhagyatott épület mindig különös hangulatot áraszt. Az idő fogságában rekedt épületek titkokat, történeteket őriznek, amelyeket szívesen felfedeznénk. Ebben a blogbejegyzésben egy ilyen elhagyatott vendéglőt járunk körbe, hogy megértsük, miért is vonzzák annyira az embereket ezek a helyek.

dscn2919-01_1.jpg

Az 1910–es évektől a vidéki nyaralás, a pár napos–hetes „kikapcsolódás” egyre több városi ember számára volt elérhető. A két világháború között már a szerényebb jövedelmű kispolgárság és az alsó középosztály, a „Nagykörúton túli” kereskedők, az alacsonyabb beosztású hivatalnokok is megengedhették maguknak a nyaralást valamilyen Budapest környéki üdülőhelyen. Ennek a társadalmi rétegnek nagyon előnyös volt a Duna–kanyar. 

dscn2910-01_1.jpg

A Bergmann–vendéglő és panzió emeletes, hangulatos épülete és nagy kertje a hajóállomással szemben állt, ahol jó étterem is várta az alkalmi betérőket. A „Villasor” elején található Melizán Panzióhoz is tartozott park. Különös nevét a tulajdonos, Rencz János vízbe fulladt sógornőjének emlékére kapta, a Melisande név magyarításaként. Bár a két panziót két család birtokolta, Bergmann Lászlóné és Rencz Jánosné testvérek voltak, mindketten Zöld–lányok, és hozományul kapták a vendégfogadókat. A Schrodt Panzió az „alsórét” mellett várta vendégeit. Lakóik többnyire budapesti kistisztviselők voltak. Az MFTR is épített üdülőt, ennek épülete zárta a „felvéget”.

dscn2913-01_1.jpg

Egy elhagyatott vendéglő felfedezése igazi kaland. Az ember belép a múlt egy darabjába, és szinte hallja a régi vendégek zsivaját, érzi az ételek illatát. A poros asztalok, a régi menülapok, az üres székek mind-mind mesélnek. De vajon mi történt? Miért zárt be a vendéglő? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ találni.

 

Az ilyen helyek nagyszerű témát szolgáltatnak fotósok számára is. Az elhagyatott vendéglők belső tereinek megörökítése különleges kihívás, de egyben lehetőség is a kreativitás kifejezésére. A fények játéka, az épület romjai mind-mind fantasztikus képeket eredményezhetnek.

dscn2909-01_1.jpg

Ha tetszett ez a bejegyzés, ne felejts el követni minket, hogy ne maradj le a következő izgalmas kalandunkról!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://frenkieurbex.blog.hu/api/trackback/id/tr7018426441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Elhagyatott helyek
süti beállítások módosítása